Odhalili páchateľov, ktorí dávali do obehu falošné eurobankovky

27.02.2009 Humenné

Prešov 27. februára (TASR) - Humenskí policajti vypátrali a odhalili skupinu páchateľov, ktorí od januára dávali do obehu falošné 50 eurové bankovky nielen v okolí Humenného, ale v celom Prešovskom kraji.
Ide o troch mužov z Medzilaboriec a jedného z Ňagova v okrese Medzilaborce. Novinárov o tom informoval na dnešnej mimoriadnej tlačovej besede riaditeľ Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Prešove František Leško.
Jeden zo skupiny páchateľov, v minulosti osemkrát súdne trestaný 25 ročný Dávid A. z Medzilaboriec si zadovážil v januári 50 eurovú bankovku, ktorú dal rovesníkovi Vasylovi Ch. z Ňagova. Ten aj keď vedel, že ide o falzifikát, zaplatil bankovkou čašníkovi v pizérii v Medzilaborciach. Bankovku objavil majiteľ pri záverečnom spočítavaní tržby a odovzdal humenským policajtom. Podľa znaleckého posudku z NBS išlo o falzifikát dobrej kvality s tretím stupňom nebezpečnosti. Vasyl Ch. pri výsluchu povedal, od koho bankovku dostal, aj to, že od januára spolu s Dávidom A. dali do obehu na rôznych miestach Prešovského kraja najmenej 20 falošných bankoviek s nominálnou hodnotou 50 eur. Zadovážil ich 32 ročný Milan M. z Medzilaboriec a posunul ďalším dvom - Dávidovi A. a Milanovi H. , ktorým povedal, že ak dajú bankovky do obehu a rozmenia za pravé, dostanú ako províziu 40 percent z ich hodnoty.
Policajti našli pri domových prehliadkach u obvineného Milana M. nelegálne držané strelivo a u obvineného Milana H. ukradnuté osobné auto Škoda Fabia. Vasyl Ch. je stíhaný na slobode, ďalší traja sa ocitli za mrežami. Obvineným hrozí trest odňatia slobody od troch do desať rokov.
\"Od začiatku roka sme zaevidovali 42 prípadov predloženia podozrivých eurobankoviek rôznych nominálnych hodnôt, od desať do sto eur. Z nich bol jeden prípad objasnený v Poprade a niekoľko kusov eurobankoviek označila Národná banka Slovenska (NBS) po preskúmaní za pravé, \" uviedla pre TASR hovorkyňa KR PZ v Prešove Magdaléna Fečová. Dodala, že predkladateľ podozrivých bankoviek zväčša nie je známy, keďže ich zachytili pri spočítavaní tržby v predajniach, reštauračných zariadeniach a obchodných centrách, alebo pri odovzdávaní tržby v bankách a iných finančných inštitúciách. Výhovorky ľudí, ktorých prichytili pri platení podozrivými eurobankovkami, sú rôzne. Tvrdili napríklad, že bankovku dostali ako výdavok v niektorej predajni, priniesli si ju ako súčasť výplaty zo zahraničia, prípadne, že nevedia, ako k takej bankovke prišli.
 

Vyberte región